Tekoäly, tulevaisuus ja tunteet

Viekö ChatGPT:n tyyppinen tekoäly tulevaisuudessa psykologien, valmentajien ja muiden ohjausalan työntekijöiden työt? Tekoälyn tekstin tai puheen tuottamisen mahdollisuudet ovat miltei rajattomat.

 

Tällä hetkellä suosittua ChatGPT -tekoälyohjelmaa voi hyödyntää esimerkiksi niin, että käskee sitä käyttäytymään kuin psykologi ja pyytää antamaan ohjeita tiettyä haastetta varten. Kysyin siltä, että ”miten voin kehittyä ihmisenä ja työntekijänä yhtä aikaa?”. Vastaus oli hyvä ja yksityiskohtainen, tässä pari poimintaa:

 

1.     Vahvuuksien edelleen kehittäminen auttaa sekä työpaikalla että henkilökohtaisessa elämässä, sillä se lisää itseluottamusta.

2.     Vuorovaikutustaitojen, eli toisen tarkkaavainen kuunteleminen, toisen tarpeiden ymmärtäminen ja kohtelias kommunikointi auttavat luomaan parempia ihmissuhteita työpaikalla sekä henkilökohtaisessa elämässä.

3.     Pyrkimällä tasapainoiseen työ- ja yksityiselämään voit olla tuottavampi ja onnellisempi sekä ihmisenä että työntekijänä.

4.     Olemalla utelias ja avoin uusille ajatuksille ja kulttuureille voit kasvaa ja kehittyä. Maailma muuttuu nopeasti ja uuden oppiminen on välttämätöntä.

 

Miltä kuulostaa? Mielestäni aivan vakavasti otettavilta ohjeilta. ChatGPT:ltä voi kysyä halutessaan tarkennuksia sen antamiin vastauksiin.

 

Toinen asia, jossa ChatGPT näyttää taituruutensa, on luovat kirjoitukset. Sitä voi esimerkiksi pyytää kirjoittamaan runon Tommy Tabermanin hengessä itse valitsemallasi aiheella. Ja niin se tekee hämmästyttävän hyvin, olkoonkin, että näissä luovissa teksteissä saattaa välillä olla aivan käsittämättömiä ”tekoaivopieruja”. Mitä enemmän tekoälyn käyttäjällä on kriittistä lukutaitoa, sen parempi lopputuloksen kannalta.

 

Näiden kokeilujen jälkeen olen väistämättä päätynyt ajatukseen, että tulevaisuudessa melkein kaikilla halukkailla on oma henkilökohtainen tekoälyassistentti, joka tuntee käyttäjänsä yhteisen historian ansiosta hyvin, ellei jopa paremmin kun itse käyttäjänsä. Tekoälyä voi pyytää auttamaan henkilökohtaisessa tavoitteissa, kuten suhteiden parantamisessa läheisiin ihmisiin. Se voi kertoa mihin asioihin sinun tulee keskittyä ennen kuin saavut kotiin, jotta suhteet paranevat.

 

On kuitenkin yksi asia, missä tekoäly ei pysty kilpailemaan ihmisten kanssa. Se ei nimittäin pysty olemaan emotionaalisesti läsnä eikä tunteiden vuorovaikutukseen. Ihmisten suhteissa on tärkeää, että ajoittain toinen voi emotionaalisesti kantaa toista. Tunteet voivat olla tärkeitä myös elämänmuutoksissa - oikein käsiteltynä ne voivat toimia kompassina ja näyttää suuntaa. Tunteet ovat tärkeitä myös työelämän kontekstissa. Useissa tutkimuksissa on tuotu esille (mm. Väisänen ym. 2009), että valmennus- tai terapiasuhteen yksi tärkein tekijä yhteisen onnistumisen kannalta on vuorovaikutussuhde, joka rakentuu tekoälystä poiketen sanattomassa viestinnässä, kuten katseissa ja ruumiin liikkeissä. Toimivan vuorovaikutussuhteen syntymiseksi on myös tärkeää, että tunteisiin suhtaudutaan avoimesti ja ne tunnistaen.

 

Psykologien, valmentajien ja ohjausalan työntekijöiden työt eivät siis ole kokonaan loppumassa. Muutos näihin työtehtäviin on kuitenkin tulossa ja kovaa vauhtia. Vahvoilla ovat kehittäjät, jotka löytävät tavan hyödyntää tekoälyä osana valmennus-, terapia- ja ohjausprosesseja, jossa kuitenkin ihmisten läsnäolo on keskiössä.

 

 

Lähteet: Väisäinen, L. & Niemelä, M. & Suua P. (2009). Sanat työssä. Vuorovaikutus ammattitaitona. Helsinki: Kirjapaja.

Edellinen
Edellinen

Läsnäolo vähentää moniajattelun haittoja

Seuraava
Seuraava

Psykologinen joustavuus edistää työyhteisön hyvinvointia