Psykologinen joustavuus edistää työyhteisön hyvinvointia
Mielessämme liikkuvia ajatuksia ja tunteita emme voi kokonaan hallita, vaan tarkkailla ja valita mihin siellä keskittyä. Psykologinen joustavuus tarjoaa tähän välineitä – sen avulla voimme ymmärtää paremmin mielemme toimintaa hyväksymällä sen sisällön sellaisenaan.
Oma mieleni oli hyvinkin jäykkä nuorempana. Ollessani urheilija, pyrin eroon negatiivisista tunteista ja ajatuksista, suoraan sanoen pakenin niitä. Ajattelin, että on pysyttävä hyvällä puolella ja että se oli ainoa keino elää elämäänsä hyvin. En ollut väärässä pyrkimyksessäni elää myönteisesti. Keinoni vain olivat toksiset, kun tukahdutin negatiiviseksi miellettyjä ajatuksia ja tunteita. Tämä johti siihen, etten voinut hyvin, enkä myöskään saanut itsestäni parhaita puolia esille.
Kun tunteidensa ja ajatustensa kanssa on hyväksyen läsnä, puhutaan psykologisesta joustavuudesta. Psykologista joustavuutta on kehittänyt mm. Nevadan yliopiston professori Steven C. Hayes. Tunteita ja ajatuksia ei siis työnnetä pois, vaan yritetään parhaansa mukaan olla niiden kanssa, vaikka se ei heti mukavalta tuntuisikaan. Tämä lisää pelivaraa; sitkeä psykologisen joustavuuden harjoittelija saa työkalupakkiinsa lisää tilaa ja aikaa, jolloin tunteisiinsa ja ajatuksiinsa reagoiminen ei ole automaattista vaan harkittua, viisasta ja omiin arvoihin pohjautuvaa. Olen usein kuullut sanottavan, että suurin osa ihmisen ajatuksista on bullshitia. Jos tuo on lähtökohta, psykologisen joustavuuden avulla ihminen voi kaivaa bullshitin keskeltä omat parhaat ajatuksensa.
Psykologisen joustavuuden ajatustapaa voidaan myös hyödyntää työyhteisön hyvinvoinnin edistämisessä. Se on kahden kauppa: organisaation ilmapiiriä tulee kehittää avoimeksi samalla kun henkilöstö harjoittelee työntekijä- ja esimiestaitoja, tässä esimerkissä psykologista joustavuutta. Se johtaa ainakin näihin tuloksiin:
1. Suhteet työkavereihin voivat paremmin, kun ennakkoluuloista luovutaan ja vuorovaikutuksesta tulee aidompaa ja rehellisempää. Näin myös työyhteisön avoimuus lisääntyy.
2. Haasteisiin tietoisesti tarttuminen lisääntyy. Ilman tiedostamista haasteet saattavat vaikuttaa negatiivisilta tehtäviltä, joita vältellään.
3. Muutostilanteista tulee vähemmän kuormittavia. Muutos aiheuttaa meistä suurimmassa osassa ensimmäisenä negatiivisia tunteita ja ajatuksia, mutta myöhemmin tilanne voi näyttäytyä myös mahdollisuutena (Ok, joskus joku muutos voi olla myös täysin hevonp*****!).
4. Tuotantokyky kasvaa, kun yksilöt ja yhteisöt voivat paremmin.
Organisaatiot, jotka panostavat psykologisen joustavuuden kehittämiseen, voivat paremmin, ovat vetovoimaisempia ja tuottavampia. Ja mikä parasta, psykologisen joustavuuden edistäminen tekee maailmasta myös piirun verran paremman paikan elää.