Parhaaseen pääsee löysäilemällä
Miten työskentelijän kannattaa säädellä energiaansa yltääkseen parhaaseensa, mutta kuluttamatta itseään liikaa? No, sitä mitä perinteisesti mielletään löysäilyksi.
Petteri Kilpinen näkee asian näin: ”Työpäivä ei saa koskaan muistuttaa maratonia. Neuvon aina ihmisiä, että olkaa kuin sprintterit. Töissä kannattaa olla parhaimmillaan kahdesta kolmeen kertaa päivässä ja muuten tehdä rutiinitöitä ja palautua. Vain palautunut ihminen voi yltää parhaaseensa.”
Astumme helposti ansaan, jossa omaksumme ajatuksia täydellisestä suoriutumisesta. Se merkitsee monelle ”parhaimmassa iskussa ja valmiustilassa” olemista hetkestä toiseen. Tämä ei kuitenkaan ole kannattavaa jaksamisen kannalta. Parhaaseensa yltää ihminen, joka osaa säädellä energiaansa ja voi hyvin. Parhaaseen tulokseen pääsevät myös organisaatiot, joissa keskitytään vireystilan tukemiseen ja sen hyödyntämiseen.
Tohtoritakuu-kirjan toinen kirjoittaja Carol Kiriakos puhui koulutuksessaan tärkeydestä kirkastaa olennaisimmat tavoitteet työtehtävän kannalta. Näin tekemällä yksittäiset tehtävät voidaan jaotella niiden olennaisuuden perusteella A-, B- ja C-tason tehtäviksi. A-tason tehtäviin käytetään paras energia, eli 80-100%:n ponnistus. B-tason tehtävät ovat usein rutiinitehtäviä, joihin riittää 60-80%:n ponnistus. C-tason tehtävät puolestaan eivät aina suoraan liity olennaisiin tavoitteisiin, joten 0-60%:n ponnistus on riittävä. Oman kokemukseni mukaan työnteosta tulee näin vireämpää ja keskittymistä vaativat työt hoituvat parhaimmillaan puolessa siitä ajasta, jota näihin väsyneenä menisi.
Stephen Covey puolestaan kirjoittaa bestseller-teoksessaan ”7 Habits of Highly Effective People”, että se joka panostaa ihmissuhteisiin, työn suunnitteluun sekä fyysisen ja henkisen vireyden huolehtimiseen panostaa itse asiassa parhaaseen tuotantokykyynsä.
Itse ajattelen, että tärkeää on myös tunnistaa vuorokaudenaika, jolloin oma vireystila on parhaimmillaan. Toisilla se on heti aamusta, joku tykkää tehdä keskittymistä vaativat työt illemmalla. Jos vain mahdollista, oma kalenteri on syytä rakentaa näiden vireystilojen mukaan. Silloin keskittymistä vaativat tehtävät hoituvat tehokkaasti ja aikaa jää tärkeimmille asioille.
Kannattaa siis ”löysäillä”.
Lähteet:
Linkki Petteri Kilpisen haastatteluun: https://duunitori.fi/tyoelama/petteri-kilpinen-irtiotto
Covey, Stephen: 7 Habits of highly Effective People.
Kiriakos, Carol: Tohtoritakuu-kirjan pohjalta pidetty koulutus Tampereen yliopistossa 2021.